בית הספר ללימודי כלבנות טיפולית

כלבנות מה..? הכל על הכלבנות הטיפולית והכלבנות המשקמת

אין מטפל טוב יותר מאשר כלבלב שמלקק את פניך

הכלבנות הטיפולית היא פרקטיקה טיפולית הרווחת מזה עשרות שנים בחו"ל. לארץ הגיעה מאוחר יותר, ובשנים האחרונות הפכה לשכיחה מאוד במוסדות כגון בתי ספר, פנימיות, הוסטלים, בתי אבות וכדומה.

הצלחתה של הכלבנות הטיפולית נשענת על השילוב בין הכלב הטיפולי לכלבן.ית הטיפול.ית, כך שהמפגש בינם לבין אוכלוסיית היעד הופך לחווייתי וטיפולי גם יחד.

לא בכדי כלב נחשב לידידו הטוב של האדם. כלב הוא בעל חיים מבויית, תקשורתי, שמעניק אהבה ללא תנאי והוא איננו שיפוטי. בשל כך הוא מעורר חמלה ואמפתיה, משרה ביטחון ומוטיבציה. במפגש עם כלב ישנן איכויות תרפויטיות רבות בהן הפחתת סטרס, תרגול מיומנויות תקשורת מותאמות, פיתוח דחיית סיפוקים, העצמה והתמודדות עם פחדים. האיכויות הללו יכולות להגיע לכדי מימוש עם כלב מתאים ועבודה נכונה של הכלבן.ית הטיפולי.ת. בואו נבין קצת מה זה אומר...

לא כל כלב יכול לשמש ככלב טיפולי. כלב טיפולי הוא כלב שמתאים מבחינת אופיו והטמפרמנט שלו לבוא במגע, לעיתים אינטנסיבי, עם מגוון אנשים. כלב טיפולי עובר הכשרה מיוחדת על מנת להרגיל ולהכין אותו לעבודתו הייחודית וכן להרחיב את מגוון ההתנהגויות הרצויות שלו בהן ישתמשו, בהמשך במפגשי הכלבנות הטיפולית (עוד על הכלב הטיפולי, נרחיב במאמר נפרד) .

כלבנים טיפוליים גם הם עוברים הכשרה ייחודית שכחלק ממנה הם לומדים להכשיר כלב טיפולי ולנהוג בו, מכירים אוכלוסיות שונות ואת המטרות הטיפוליות שלהן ולומדים כיצד להשתמש בכלב ובידע הכלבני שלהם לצורך השגת המטרות הטיפוליות שהוגדרו.

מפגשי הכלבנות הטיפולית נערכים בקבוצה או באופן פרטני, במהלכם נוצר קשר בין המשתתפים לכלב ולכלבן.ית, ונלמדים ומתורגלים תכנים מעולם הכלבנות. העבודה עם הכלב (המוכוונת על ידי הכלבן.ית הטיפולי.ת להשגת מטרות טיפוליות ספציפיות) והדנימיקה בקבוצה מאפשרים ליצור תהליך משמעותי בהיבטים מוטוריים - חושיים, קוגניטיביים, רגשיים והתנהגותיים. כך למשל ניתן לסייע לילד להתמודד עם פחד משינויים, לקדם צעיר עם מוגבלות שכלית בהיבט של שמירה על מרחב פרטי, לעבוד עם נערה עם התפרצויות זעם לסגל לעצמה דרכי הרגעה וויסות ועוד..

נישה ייחודית של הכלבנות הטיפולית היא הכלבנות המשקמת. עבודת הכלבנות המשקמת תתבצע בדרך כלל במוסדות רפואיים ושיקומיים כחלק מטיפולי הפיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק וקלינאות תקשורת של מטופלי השיקום. העבודה תהיה עבודה משולבת של הכלב הטיפולי, הכלבן.ית הטיפולי.ת יחד עם המטפל.ת הפרא רפואי.ת והמטרות יהיו אלו שהוגדרו ע"י הצוות הרפואי. הכלב למעשה ישתלב בתרגילי מוטוריקה עדינה עליהם עובד המטופל, תרגילי איזון ושיווי משקל או תרגול שליפה וכדומה.

לכלב במפגשים יכולים להיות מגוון תפקידים – הוא יכול לשמש כמקור להתבוננות והשלכה (למשל – נסתכל על שפת הגוף של הכלב כשהוא כועס ונזהה מה קורה אצלנו כשאנחנו כועסים), הוא יכול לשמש ככלי מסייע בתרגול מיומנויות (למשל – נתרגל תרגיל מורכב עם הכלב כדי לתרגל סבלנות, התמדה, התמודדות עם אתגר..), וגם כמקור לעידוד ומוטיבציה (למשל – לשמח ילד עצוב, או לעודד אדם עם מוגבלות לסיים את התרגיל למרות הקושי, בשביל הכלב).

כל אחד יכול להיתרם מתהליך טיפולי שכזה – מהגיל הרך והעד הגיל השלישי, כל שצריך לעשות זה להתאים את המטרות הטיפוליות ואת העבודה הכלבנית אל המשתתפים במפגשים הטיפוליים – וכאן חשיבותם הרבה של הכלבנים הטיפוליים. קל מאוד לעשות כייף עם כלב וערך מוסף לכייף הזה הוא בילד-אין, אבל על מנת להגיע לתהליך טיפולי משמעותי, יש צורך בכלבנים טיפוליים מקצועיים, יסודיים שיודעים מה הם עושים – ואת זה, לא תמיד קל למצוא.

זו הסיבה שבדוגטרינה, תנאי הסף לקבלה לתכנית ההכשרה בכלבנות טיפולית הוא תואר ראשון ורמת העמקת הלמידה העיונית והפרקטיקה המעשית היא מהגבוהה בארץ. 

כותבת המאמר היא מירב פזואלו שחר, פסיכותרפיסטית בהכשרה, מוסמכת לתואר שני בקרימינולוגיה, כלבנית טיפולית, מרצה ומדריכה, עומדת בראש בית הספר ללימודי כלבנות טיפולית - דוגטרינה.

אולי יעניין אתכם גם...

מעניין אתכם לשמוע עוד? הירשמו לדיוור שלנו

תכנית ההכשרה תצא לדרך

בנובמבר 2024

נפתחה ההרשמה לתכנית ההכשרה בכלבנות טיפולית

השאירו פרטים ונחזור אליכם

פתח צ'אט
💬 זקוק לעזרה?
שלום
אנחנו יכולים לעזור לך?